Thursday, 26 November 2015 15:10

Coaching-ul - între realitate și mituri

Written by
Rate this item
(0 votes)

"Nu am nevoie de coaching, consiliere, terapie, sau orice alt ajutor. Sunt perfect sănătos. Și încântat de viața mea. Nu îmi trebuie psiholog, pentru că nu e nimic wrong cu mine." ~ am auzit, nu o singură dată, și nu într-un singur context, de la persoane cu profesii diferite, cu personalități, atitudini de viață și rezultate personale dintre cele mai diverse.

Ca orice profesie tânără, coaching-ul implică multe contradicții. Atât pentru coachi, cât și pentru clienți. Există cam atâtea puncte de vedere diferite, metodologic vorbind, câte școli de coaching există, și câte instituții de certificare a coach-ilor există.

Înțeleg, deci, că este dezorientant pentru oricine, a-și clarifica:

 • ce este, de fapt, această profesie, coaching?
 • ce beneficii aduc serviciile unui coach?
 • când te duci la un coach? Când ai o problemă? Când nu ai o problemă?
 • de ce te-ai duce la un coach? Mai ales dacă, așa cum cred (măcar la nivel declarativ) foarte mulți dintre oameni, ești perfect sănătos și împăcat cu viața ta?

Ca în orice profesie, există competență și amatorism, există abordări tradiționale și abordări creative, există eficiență și ineficiență. 

Și, la fel ca în orice profesie, pentru a beneficia, ca și client, la maxim de rezultatele pe care le oferă profesia, sunt necesare câteva asumări și câteva observații atente asupra a ce înseamnă, și ce nu înseamnă coaching-ul, asupra a cum ne alegem coach-ul cu care să obținem rezultatele care ni se potrivesc, și, mai ales, a ce implică, și ce nu implică, din partea ta, ca și client, angajamentul de coaching (a contracta serviciile unui coach și a lucra cu acesta).

Questions 

Iată mai jos 5 mituri (desigur, nefondate, bazate, aș afirma, pe fundalul lipsei unei informări corecte) despre coaching, și realitățile aferente:

1. Mitul "Coach-ul este psiholog, psihoterapeut sau psihiatru."

Coach-ul este, în primul rând, un specialist în lucrul cu oamenii, și, în al doilea rând, un specialist în managementul performanței individuale.

Aceste două arii mari de specializare implică următoarele arii de cunoștințe (pe care orice coach bun le-a studiat și le aplică):

 
 • Pentru specializarea în lucrul cu oamenii, coach-ul a învățat, aplică și transmite și clienților:
  • Psihologie - psihologie pozitivistă, analiză tranzacțională, teorii ale dezvoltării adultului, teorii ale inteligențelor umane, neuroștiințe, etc.
  • Modele ale relațiilor interumane - învățarea la adulți, teorii ale schimbării, teorii ale comunicării, managementul conflictelor, managementul tranzițiilor profesionale, managementul carierei, etc.
  • Dezvoltare personală și spiritualitate - mecanisme ale motivării umane, practici de auto-ajutorare (Self-help), practici de relaxare, prezență acum-aici (mindfulness), etc.
 • Pentru specializarea în managementul performanței individuale, coach-ul a învățat, aplică și transmite și clienților:
  • Leadership - stabilire obiective, orientare către soluție, organizarea timpului, managementul stress-ului, managementul schimbării, managementul viziunii individuale, etc.
  • Dinamica echipelor și a organizațiilor - relația individ-echipă, teorii culturale (cultura organizației, a echipei, și cultura individuală), integrarea individului în grup, echipă, companie, managementul performanței echipelor, dinamici ale responsabilității individuale și de grup, etc. 

Așadar, coach-ul nu este un psiholog. Coach-ul cunoaște arii din psihologie, pe care le aplică, în armonie cu o mare gamă de alte arii de cunoștințe, pentru a îl ajuta pe client să își definească și atingă obiective personale sau profesionale.

2. Mitul: "Dacă lucrezi cu un coach, înseamnă că ai niște probleme (nu neapărat... psihice, dar niște probleme... grave... sigur ai!)."

Acest mit provine din tinerețea relativă a profesiei de coaching. La nivel de societate, uman nu suntem încă pregătiți să acceptăm că, în prezent, există acest profesionist, coach-ul, la care putem merge pentru asistență personală în orice domeniu al vieții noastre în care suntem conștienți că putem obține rezultate care vor îmbunătăți vizibil nu doar acel domeniu, ci, implicit, viața noastră, în ansamblu și a celor apropiați nouă (familie, prieteni, colegi).

Coach-ul este unul din profesioniștii care are competența de a te ajuta să descoperi soluții pentru problemele tale, aplicând concepte de management al performanței individuale și de lucru cu oamenii. Faptul că soliciți ajutor unui coach (adică, apelezi la serviciile unui coach) este la fel cu a solicita ajutor de la un medic, de la un avocat, sau de la un preot (și exemplele pot continua, este vorba de acei specialiși pe un domeniu specific de expertiză). Poți primi acest ajutor preventiv (când faci coaching pentru echilibru, pentru evoluție personală), reparativ (când deja ai o problemă care necesită rezolvare în prezent), sau... niciodată, după cum alegi!  

Solution finder 

Coach-ul este unul dintre acei specialiști care te ajută să îmbunătățești ceea ce deja ai, să devii mai bun, chiar dacă ești deja bun. Coach-ul te asistă în a îți depăși limitele, în a găsi alternative mai bune decât cele pe care le-ai găsit deja, în a îți rezolva problemele sau în a îți echilibra viața. Nu pentru a repara cum faci în prezent, ci pentru a face mai bine!

3. Mitul: "Coach-ul este un soi de vrăjitor, care știe niște practici ciudate de wellness, spiritualitate, și altele de acest gen, și care vrea să te manipuleze."

wizard 

Acest mit provine din zona gri a profesiei de coaching. Și eu am întâlnit persoane care se intitulau "coach" și care, în fapt, practicau o versiune proprie de... ceva (masaj cu pietre reiki, bioenergie, etc). Am întâlnit și persoane care practică profesii conexe coaching-ului (training, discurs motivațional, consultanță pe diferite zone de business, etc) și își prezintă, în portofoliul de servicii, și servicii de coaching, fără a marca o diferențiere, teoretică sau practică, între celelalte servicii, și serviciile de coaching.

Înțeleg cum toate aceste manifestări sporesc incertitudinea clienților care ar vrea să încerce coaching, doar că nu sunt siguri dacă este ceea ce își doresc, de fapt.

Cred că un mod câștigător de a evita zona gri despre care discutăm este, din partea clientului, de a testa competențele coach-ului, și de a evalua, în baza rezultatelor, dacă persoana respectivă este un coach profesionist sau, mai degrabă, practică sub formă de hobby, ceva care sună bine intitulat "coaching". 

Întrebați, deci, coach-ul cu care vă gândiți să lucrați:

 • Cu ce școală de coaching s-a format?
 • Ce metode aplică?
 • Ce știe despre managementul performanței individuale și despre lucrul cu oamenii?
 • Cu ce gen de clienți obține cele mai bune rezultate?

4. Mitul: "Coach-ul este un atotștiutor, la care mergi și-ți povestești problemele, iar el, cu toată puterea lui, îți dă soluțiile și te sprijină emoțional pentru a le aplica, ba chiar rezolvă el în locul tău problemele, dacă sunt prea grele pentru tine."

 

Acesta este unul din punctele în care coach-ul lucrează diferit față de medic, avocat, și, în general, față de consultanții cu care lucrăm pentru a primi de la aceștia soluțiile.

Coach-ul nu dă soluții, coach-ul lucrează împreună cu clientul la găsirea, de către client, a soluțiilor prin care obiectivele clientului să fie atinse. Coach-ul îl ajută pe client să înțeleagă, la momentul prezent, obiectivul sau problema pe care clientul a adus-o, apoi îl susține pe client în a explora spațiul soluțiilor, apoi îl motivează pe client în a alege ce se potrivește cel mai bine, apoi trece la următoarea problemă.

Coach-ul nu etichetează cu "bine-rău" realitatea clientului, oricât de plină de probleme sau complicată pare aceasta. Coach-ul nu îl judecă pe client, ci creează, împreună cu clientul, și în interesul clientului, un spațiu sigur în care clientul își observă, ca în oglindă, atitudinea, problemele, pe sine însuși și pe cei din jur. 

Coach-ul susține obiectivele clientului și acțiunile acestuia, în mod activ, orientat către viitor și către ce se poate face, nu orientat către trecut, către simplă înțelegere empatică a dificultăților clientului sau a motivațiilor acestora pentru ce nu a reușit să facă, ce nu a funcționat.

 Moral support

Coach-ul nu este un consultant. Coach-ul este un partener, care te provoacă să ieși din zona de confort, te susține în a face asta, te ajută să înțelegi, fără a te eticheta sau judeca, ce faci și pentru care motivații, te apreciază când reușești și te provoacă să ridici ștacheta, imediat ce ai atins obiectivele anterioare.

5. Mitul: "Coaching-ul este despre a te simți bine, nu despre a avea rezultate. Eu deja mă simt bine."

journey 

Coaching-ul este un proces orientat către a atinge anumite obiective, personale sau profesionale, ale clientului. Deci coaching-ul în sine se focusează pe obținerea rezultatelor propuse, sub forma obiectivelor.

Coaching-ul este, de asemenea, parteneriatul între coach și client, care duce la obținerea acelor rezultate. Ca orice relație, acest parteneriat poate fi văzut ca o călătorie. Ca orice călătorie, ea poate fi uneori plăcută, uneori plină de provocări, uneori riscantă. Scopul călătoriei este obținerea rezultatelor. Dar nimic nu oprește călătoria din a fi și plăcută, ori de câte ori este posibil. 

Mai mult decât atât, coach-ul este un bun ascultător, dar scopul coaching-ului nu este acela de a se simți clientul înțeles, pe parcursul sesiunilor de coaching, și atât. Coach-ul nu reprezintă umărul pe care clientul își descarcă nemulțumirile.

Scopul coaching-ului este ca, fiind înțeles, clientul să își descopere, împreună cu coach-ul, folosind resursele pe care parteneriatul le construiește, soluțiile către obiectivele propuse.

Coaching-ul este călătoria către obținerea unor rezultate. Cu cât clientul devine mai armonios, mai echilibrat în viața sa, în ansamblu, cu atât călătoria de coaching devine mai plăcută, și obiectivele clientului, mai ușor de atins. Coaching-ul înseamnă a te simți bine în timp ce te străduiești să atingi obiectivele și rezultatele propuse!

În concluzie, a lucra cu un coach înseamnă, pentru tine, client, a accepta provocarea de a îti depăşi propriile limite, ceea ce implică a te controla pe tine însuti, astfel încât să poti învinge persoana care eşti în prezent, şi care vrea să continue să fie, pentru a face loc unei noi persoane, mai bună, mai evoluată, mai armonioasă: noul tu.

Read 88305 times Last modified on Friday, 27 November 2015 14:10

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

JoomShaper