Thursday, 29 December 2016 10:53

Anul nou, sfârșit, început, continuitate

Written by
Rate this item
(1 Vote)

New Year 

Se întâmplă în fiecare an, la sfârșit de decembrie. Anul nou. Sărbătoare, vacanță, concediu, numărătoare, odihnă, familie, relaxare, mese bogate. Mă rog, după cum și le definește fiecare, în funcție de cum s-a obișnuit și, desigur, de cum a mers... anul. 

Perioada tranziției între ani, în majoritatea culturilor, are asociată simbolistică amplă. Și indiferent de cât de în acord suntem cu simbolistica, individual, trăim și onorăm, într-un fel sau altul, repetitiv, anual, această tranziție. La ce ne este utilă această tranziție? Dincolo de obiceiuri și periodicitate, cu ce ne ajută pentru ce urmează după noul an, momentul simbolic al schimbării anului?

Am putea începe de la trecut, cu bilanțuri și numărători. Ce a funcționat? Ce am obținut anul acesta? Cu ce rezultate mergem către viitor? Dezavantajul abordării pe această direcție este că riscăm să ne demotivăm rapid, dacă anul care se încheie nu a fost unul tocmai reușit. Cu atât mai mult dacă, mai degrabă, ne vin în minte primele lucrurile mai puțin glorioase sau pe care preferăm să nu ni le mai amintim...  past 
future  Am putea începe de la viitor, cu speranțe, idealuri și aspirații. Ce voi face anul următor? Ce se va întâmpla, mult, mult, mult mai bine decât anul acesta? Ce aș putea spera că va fi altfel, peste 2-3 săptămâni, când mă întorc la lucru, mai aproape de cum mi-aș dori să fie? Dezavantajul abordării pe această direcție este că, pentru cei mai realiști dintre noi, prea multă pozitivitate sună mai degrabă incredibil. Cu cât ne proiectăm obiective mai apropiate de o realitate dorită, cu atât mai repede ne amintim, cu sau fără voia noastră, din loialitate față de realitate, că dacă ar fi fost atât de simplu, măcar unele din aspecte, probabil și realitatea ar fi fost deja mai bună... 
Am putea și să începem de la prezent, de la odihnă, zile libere, sărbătoare. Fără prea mult stress către trecut sau către viitor, am putea să ne bucurăm doar de ocazie pentru a ne întâlni cu persoane pe care nu le-am mai văzut demult, pentru a ne răsfăța cu odihnă, sporturi de iarnă, abundență culinară și de orice alt fel ne permitem. Dezavantajul acestei abordări este că efectele ei se vor vedea în sănătatea fizică, mentală, emoțională și spirituală de după anul nou... Zilele libere se termină, prietenii se întorc la responsabilități, la fel și noi, ziua de lucru are tot 8 ore, câte avea și înainte de vacanță, ba acum ne mai este și greu să reintrăm în ritmul de lucru... present

 

Asta înseamnă că oricum am începe, de la trecut, prezent sau viitor, ajungem în dezavantaje? Nicidecum. Fiecare dintre abordări are beneficii și ne poate fi utilă, câtă vreme nu o aplicăm în exces, în detrimentul celorlalte. Adică, dacă ne ocupăm de a echilibra între trecut (bilanțul rezultatelor), prezent (trăirea intensă a zilelor libere) și viitor (stabilirea obiectivelor), cu această ocazie unică - deși anuală - a tranziției între ani.

Tranziția între ani este un moment de continuitate. Nimic nu se termină și nimic nu începe, ci totul continuă. Depinde, desigur, de noi, să alegem și să prioritizăm, din tot ceea ce constituie panoul de control al propriei vieți, ce vrem să accelerăm, ce să încetinim, și ce să lăsăm să se desfășoare de la sine.

Asta este minunat, pentru ceea ce ne place din ce am început deja. Și trist, pentru tot ceea ce nu merge tocmai bine. O întrebare pentru tranziție ar fi, deci:

Ce aș vrea să continue, în noul an? De aici ne vin idei despre creștere, viitor, obiective.

La ce aș vrea să renunț, în noul an? De aici ne vin idei despre simplificare, împăcare, acceptare a trecutului.

Dacă ne-am opri doar la aceste două întebări, ar însemna să nu mai începem nimic, și să nu ne mai jucăm de-a New Year's Resolution? Adică să nu mai facem acele promisiuni magice despre cum la anul devenim mai buni, mai frumoși, mai isteți, mai fair-play, și toate celelalte?

Nu neapărat. Pentru că orice decizie de a continua ceva sau de a renunța la ceva, necesită, pentru a fi pusă în practică, o decizie suport, la care ajungem prin întrebarea:

Ce aș vrea să încep, în noul an? De aici ne vin idei despre opțiuni, proiecte și posibilități de valorificare a prezentului, către acel viitor descris deja prin ceea ce continuăm, și ceea ce lăsăm în urmă.

Așadar, ne-am putea îndrepta către tranziția dintre ani, savurând în stilul propriu orice înseamnă, pentru fiecare dintre noi, confortul prezentului. În același timp, ne-am putea seta obiective pentru noul an, fără a ne simți presați de moștenirea trecutului, ci integrând, din trecut, ceea ce ne-ar plăcea să păstrăm cu noi și să creștem, și alegând conștient să lăsăm în urmă ceea ce nu ne mai place.

 

Să ne setăm obiective pentru noul an, deci, renunțând la ce merită închis, și alegând să începem și să continuăm ce merită!    

 

Self-coaching... Așa începe lista obiectivelor mele pentru 2017: 

  • more sports. Pe 31 dimineața o să merg la patinoar.
  • same diet. Prietenii știu de ce.
  • nu mai dau timp cui nu merită.
  • dau mult mai mult timp cui merită.
  • nu mai dau curs interacțiunilor profesionale cu amatori, imediat ce mă conving de amatorism. Chiar dacă pot fi foarte amuzante aceste interacțiuni :)
  • same client-orientation. Clienții știu de ce.
  • definitely more coaching projects.

Cum începe lista ta? 

Happy New Year!

 

Read 3974 times Last modified on Thursday, 29 December 2016 14:01

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

JoomShaper