Wednesday, 06 September 2017 21:44

El și ea - diferiți, deci la fel

Written by
Rate this item
(1 Vote)

el si ea

 “Cum să te porți cu soțul?  Dar cu soția? 10 sfaturi pentru a-ți face fericit partenerul! 
 Iubirea durează 3 ani!  Misterele feminității.   Bărbatul ideal.
 Femeile sunt de pe Venus, bărbații de pe Marte…  5 trucuri pentru a păstra vie pasiunea…  Femeia inteligentă se remarcă prin următoarele 7 atitudini…
Bărbatul matur se deosebește de băiat prin… Scrisoarea adresată de o femeie de 40 de ani cuiva, despre bărbați. Bărbatul acesta a impresionat pe toată lumea când a spus (ceva frumos despre femei).“

Sunt doar câteva dintre titlurile (aproximative) pe care le-am întâlnit în lunile recente pe social media, în librării și în online. Nu cred să treacă o săptămână fără un titlu care anunță o nouă soluție clarificatoare pentru bărbați sau femei.

Diferențele dintre sexe, deși există dintotdeauna, par să trezească din ce în ce mai mult interesul omului hyper-tehnologizat, interes ce se reflectă în sumedenia de indicații, pentru unul dintre sexe, referitor la celălalt, și, desigur, și invers! Anecdotic sau serios, superficial sau profund, opinii personale sau de specialitate, comunicate mai mult sau mai puțin formal, toate conduc, inevitabil, către o concluzie simplă și destul de tristă:

Femeile și bărbații sunt diferiți! Atât de diferiți, încât, pentru a trăi în armonie împreună, mai ales în relație de cuplu, și unii și alții trebuie să învețe să se abordeze reciproc respectând cu devotament diferențele!

Dintr-o perspectivă de coaching relațional, complementaritatea sexelor are legătură cu arhetipurile masculin și feminin. Complementaritatea, însă, presupune întotdeauna baza comună peste care diferențele se pot integra, pentru a forma întregul, armonios. A pune accentul doar pe diferențe oarecum pierde tot sensul complementarității!

Arhetipurile masculin și feminin sunt complementare, ceea ce implică în primul rând că ambele arhetipuri au o bază comună: umanitatea. Altfel zis, evident că femeile și bărbații sunt diferiți, și este firesc să fie astfel. Înainte de a vedea diferențele, însă, e de remarcat că și femeile și bărbații… sunt oameni. Ceea ce înseamnă că nevoile fundamentale și identitatea, la orice nivel de spiritualitate o percepem, sunt aceleași!

Manifestarea nevoilor și a identității este diferită, și aici intervin arhetipurile masculin și feminin, respectiv diferențele despre care se scriu atâtea în zilele noastre!

Maturitatea relațională (adică relaționarea echilibrată, armonioasă, benefică ambilor parteneri, care oferă fiecăruia contextul care îi este necesar pentru a evolua, personal) are legătură cu nevoile fundamentale și cu identitatea.

Deci, dragă cititorule, dacă ești în căutarea de soluții pentru a-ți îmbunătăți relația cu partenerul/partenera de viață, cum ți s-ar părea dacă ai încerca să uiți tot ce ai citit, în general, despre femei, bărbați și relații?

Și, în loc de asta, cum ți s-ar părea dacă ai începe să-ți privești partenerul începând cu omul din fața ta, mai degrabă decât cu totalitatea așteptărilor tale de la un bărbat/o femeie?

Încearcă următorul quiz de self-coaching!

  • Cine este partenerul/partenera ta?
  • Ce îi place?
  • Ce își dorește de la viață?
  • Ce este dispus/ă să ofere, într-o relație?
  • Ce fel de relație îi este confortabilă partenerului/partenerei?
  • Ce așteaptă să primească de la tine?

Ar fi doar câteva dintre întrebările prin care ai putea începe să descoperi omul de lângă tine. Celelate sute de întrebări după acestea este posibil să le descoperi ușor, cu ajutorul partenerului/partenerei.

Iar dacă încerci aceste întrebări cu mintea și sufletul deschis, și ai răbdare cât să afli răspunsurile autentice ale persoanei de lângă tine, se poate să ai o surpriză mare referitor la cât de specială este persoana de lângă tine, față de ceea ce spun prejudecățile sociale despre bărbați și femei, în general!

Și ca să încheiem într-o notă artistică, te invit să descoperi unde duce aplicarea prejudecății sociale față de sexul opus, prin povestea muzicală a unei femei, despre bărbații din viața ei, și, imediat după, fără nicio intenție de a prioritiza opinia femeii :D, prin povestea unui bărbat despre o femeie (muzicală, de asemenea, pentru a nu discrimina nicium)! Citește versurile și traducerea lor, pentru experiența reală a celor două povești!

Patricia Kaas – Les Hommes Qui Passent - https://youtu.be/DCrHI6r4wQ4

Johnny Cash – She Used To Love Me a Lot - https://youtu.be/LUcbIUZ2vCk

Read 4201 times Last modified on Wednesday, 06 September 2017 22:25

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

JoomShaper